Ínycsiklandó fácánleves Újházi módra!
Hozzávalók:
- 2 db fácán
- 15 dkg sárgarépa
- 15 dkg petrezselyemgyökér
- 5 dkg zöldpaprika
- 5 dkg paradicsom
- 10 dkg vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg zöldborsó
- 1-2 db sampinyongomba
- 3 g egész bors
- 3 dkg só
- 4 l víz
Elkészítése:
A megtisztított, alaposan megmosott fácánt fazékba. Annyi – kb. 2.5 liter – hideg vízzel öntjük le, hogy bőven ellepje. Kb. félórai főzés után, miközben a levét többször lehaboztuk, beletesszük a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet, zöldpaprikát, paradicsomot, vöröshagymát, és sóval, borssal ízesítjük. Lassú tűzön 4 óra hosszat főzzük. A megtisztított gombát fölszeleteljük, és a zöldborsóval együtt egy kevés levesben külön megpároljuk. Tálalás előtt a levest leszűrjük. A fácánhúsát lefejtjük a csontokról és visszarakjuk a leszűrt levesbe. Végül házi metéltet főzünk hozzá, és úgy tálaljuk.