Így lesz tökéletes az almarózsa!

almarózsa

Hozzávalók:

  • 3 evőkanálnyi cukor
  • 8 dl víz
  • 3 szép nagy alma
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag vajas leveles tészta
  • 2 evőkanálnyi sárgabarack lekvár
  • 1 kis marék pisztácia
  • 2 tk fahéj
  • 20 g vaj a formák kikenéséhez
  • Porcukor az almarózsák meghintéséhez

Elkészítés menete:

 

  1. Az almákat félbevágjuk, kimagozzuk és a vágott felületükkel lefelé a vágódeszkára helyezve 2 mm vastagságú vékony cikkekre szeleteljük.
  2. A szeleteket tálba tesszük, nyakon öntjük forró vízzel és ráfacsarjuk a citrusok levét három kanál cukor társaságában,  hogy hajlíthatóra puhuljanak a szeletek. Körülbelül két percre megúsztatjuk ebben a lében az almacikkelyeket.
  3. A levelestésztát kiterítjük, kicsit nyújtunk rajta, hogy egészen vékony legyen, majd a hosszabb oldala mentén 6 egyenlő csíkot vágunk belőle. A csíkokat vékonyan megkenjük kevés vízzel kikevert lekvárral és megszórjuk enyhén lepirított, finomra aprított pisztáciával és fahéjjal.
  4. A megpuhult almaszeleteket lecsepegtetjük és konyharuhára szedjük, hogy szárazak legyenek. A puha félkarikákat egymást kicsit fedve a lekváros-pisztáciás tésztacsíkokra pakoljuk úgy, hogy fél centire lelógjanak a tészta pereméről.
  5. A tésztacsík alsó részét ráhajtjuk az almákra és az így kapott szalagot feltekerjük.
  6. A rózsákat kivajazott muffinformába dobjuk és 170-180 fokos sütőben addig sütjük, míg a kilógó almaszirmok el nem kezdenek teljesen megsülni (kb. 35-40 perc). A sütőből kivett almarózsákat hagyjuk még a forró formákban hűlni 10 percig.
  7. Tálalás előtt megszórjuk egy kevés porcukorral és kész is vagyunk!