Így lesz tökéletes az almarózsa!
Hozzávalók:
- 3 evőkanálnyi cukor
- 8 dl víz
- 3 szép nagy alma
- 1 citrom leve
- 1 csomag vajas leveles tészta
- 2 evőkanálnyi sárgabarack lekvár
- 1 kis marék pisztácia
- 2 tk fahéj
- 20 g vaj a formák kikenéséhez
- Porcukor az almarózsák meghintéséhez
Elkészítés menete:
- Az almákat félbevágjuk, kimagozzuk és a vágott felületükkel lefelé a vágódeszkára helyezve 2 mm vastagságú vékony cikkekre szeleteljük.
- A szeleteket tálba tesszük, nyakon öntjük forró vízzel és ráfacsarjuk a citrusok levét három kanál cukor társaságában, hogy hajlíthatóra puhuljanak a szeletek. Körülbelül két percre megúsztatjuk ebben a lében az almacikkelyeket.
- A levelestésztát kiterítjük, kicsit nyújtunk rajta, hogy egészen vékony legyen, majd a hosszabb oldala mentén 6 egyenlő csíkot vágunk belőle. A csíkokat vékonyan megkenjük kevés vízzel kikevert lekvárral és megszórjuk enyhén lepirított, finomra aprított pisztáciával és fahéjjal.
- A megpuhult almaszeleteket lecsepegtetjük és konyharuhára szedjük, hogy szárazak legyenek. A puha félkarikákat egymást kicsit fedve a lekváros-pisztáciás tésztacsíkokra pakoljuk úgy, hogy fél centire lelógjanak a tészta pereméről.
- A tésztacsík alsó részét ráhajtjuk az almákra és az így kapott szalagot feltekerjük.
- A rózsákat kivajazott muffinformába dobjuk és 170-180 fokos sütőben addig sütjük, míg a kilógó almaszirmok el nem kezdenek teljesen megsülni (kb. 35-40 perc). A sütőből kivett almarózsákat hagyjuk még a forró formákban hűlni 10 percig.
- Tálalás előtt megszórjuk egy kevés porcukorral és kész is vagyunk!