Sütőtöklekvár: ki mondta, hogy télen nincs mit befőzni?
Ínyenc lekvárt főzhetünk az ősztől kapható, télen egyre olcsóbbá váló sütőtökből! A narancsszínű lekvár ráadásul nemcsak édességként, hanem chutney-ként is megállja a helyét. Hogyan?
HOZZÁVALÓK:
200 dkg sült sütőtök
60 dkg cukor
1 citrom leve
egy tk. vanília őrlemény (vagy egy rúd kikapart magja)
fél kiskanál őrölt fahéj
fél kiskanál őrölt szegfűszeg
Szeleteld fel nagyobb darabokra a sütőtököt, és sütőbe téve, 45 perc alatt süsd puhára. Ezután hámozd le a héját. Az omlós sütőtököt villával összetörjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a citrom levét és a fahéjat. Ami eddig az edényünkbe került, azt most már összekeverhetjük és feltehetjük a tűzhelyre.
Mivel tökünk eleve sült volt, ezért csak pár percig rotyogtassuk a lekvárt folytonos kevergetés mellett. És már el is készült!
Öntsd előkészített, fertőtlenített befőttesüvegekbe, és 5 percre állítsd a feje tetejére.