ROZMARINGOS SÜTŐTÖKKRÉMLEVES PIRÍTOTT TÖKMAGGAL ÉS ÉDESKÖMÉNNYEL
Aki eddig nem kedvelte a sütőtököt, biztos, hogy ettől a levestől megváltozik a véleménye. Kitűnő ünnepi alkalmakra is.
½ sütőtök (kb. 300 g)
frissen őrölt tengeri só
2 rozmaringág
1 tk. őrölt chili por
1 ek. olívaolaj
2 ek. tökmagolaj
½ vöröshagyma
zöldségalaplé
80 g édesköménygumó
Elkészítés:
1. A sütőtököt meghámozzuk, belsejét kikaparjuk, és apró kockákra vágjuk. A kockákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sózzuk, őrölt chili port szórunk rá, és tökmagolajjal meglocsoljuk. Rátesszük a rozmaringágat és az egészet alaposan átkeverjük. 200 C fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezalatt a sütőtök krémes állagú lesz és egy kicsit meg is pirul.
2. Egy lábosban kevés olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megsütött tököt és egy kevés tökmagolajjal együtt rövid ideig pirítjuk.
3. Felöntjük forró zöldségalaplével és kb. 10 percig főzzük. Ezután turmixgépben turmixszoljuk.
4. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd egy tálba kiöntjük. Félretesszük. A serpenyőben kevés olívaolajt öntünk és beletesszük a felszeletelt édesköményt. Sózzuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.
Forrón tálaljuk az édesköménnyel, tökmaggal megszórva és tökmagolajjal meglocsolva.
Szerző: Földi Rita