A legjobb és legrosszabb magyar ételek a külföldiek szerint

Most, hogy tegnap országszerte sorba dőltek meg a meleg rekordok, és aki csak tehette a szabadban töltötte a napot, ellepték a főváros látványosságait a turisták is, félreérthetetlenül jelezve, hogy elkezdődött az igazi turista szezon.

Ilyenkor még fokozottabb szerepet kapnak a kulináris élvezetek, a magyar gasztronómia kínálata.

Vannak azonban olyan ételek is a hazai kulináris palettán, amelyek a turisták számára felfoghatatlanok, nem értelmezhetőek.

Többek között ilyenek:

túró rúdi
gyümölcsleves
mákos kaják
túrós csusza baconnal
krumplis tészta
tojásos nokedli
körmös pacal
véres hurka
Vannak azonban olyan gyöngyszemei is a magyar gasztronómiának, amiért viszont megőrülnek:

lángos
gulyás
halászlé
dobostorta
palacsinta
töltött paprika
pörkölt
paprikás csirke
töltött káposzta
káposztás rétes
lecsó
rakott krumpli
Szerencsére elmondható, hogy nagyobb arányban szerepelnek a magyar étlapokon a turisták számára is közkedvelt ételek. A mi kedvencünk, a palacsinta, az az édes tészta, amely az egész világot meghódította, mégis mi joggal lehetünk büszkék a ránk jellemző, jellegzetesen nagyon vékonyra sütött palacsintánkra.

Tölteléke igen változatos, lehet kakaó, nutella, lekvár, túró, vanília puding, stb.

Édesen, sósan, töltelékkel, üresen – van aki nem szereti?

Február 12-e a palacsinta világnapja. Van aki nem szereti?

A Palacsinta Nap a húsvét előtti 41. napra eső kedd – a nagyböjt előestéje.

Az utolsó lehetősége a háztartásokban mindenféle ételek fogyasztására, a bőséges étkezés ugyanis nagyböjtben tilos. Lényege, hogy még utoljára gazdaasszonyok összeszedjék a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot – így ezek a hozzávalók elfogynak, és nem kísértenek minket a böjti időben – és palacsintát sütnek belőle.

A palacsinta folyékony tésztából készített, alapvető összetevői a liszt, a tojás, só és cukor valamint a szódavíz és a tej, melyet serpenyőbe vékonyan kiöntve megsütünk. Általában valamilyen töltelék kerül rá, hajthatjuk négyrét, de gurigába is feltekerhetjük, előbbi inkább a sós palacsitákra, utóbbi az édes palacsintákra jellemző, esetleg tortaformát is készíthetünk belőle (csúsztatott palacsinta). Tölteléke szintén nagyon sokféle lehet.

palacsintaPALACSINTA TÉSZTA ALAP RECEPT:
Hozzávalók:
50 dkg búzaliszt
3 dl tej (2,8%-os)
3 dl szénsavas víz
4 db tojás
2 evőkanál étolaj
1 csipet só
2 csomag vaníliás cukor

A tojásokat felverjük, majd belekeverjük a lisztet és a tejet, majd adunk egy csipetnyi sót.Hagyjuk fél órát pihenni , majd még egyszer alaposan keverjük el (botmixer)a és hozzáöntjük az ásványvizet, az olajat és a vaníliás cukrot.

A tökéletes palacsinta trükkjei:

Bánjunk óvatosan a cukorral, a túlcukrozott palacsintatészta könnyen leragad!

A palacsinta sütőt ne használjuk másra, csak palacsintát süssünk benne!

A jó palacsintatészta tejszín sűrűségű!

Használjunk szódavíz és tej keverékét a tészta hígításához.

A kész palacsintatésztát legalább fél órán át pihentessük a sütés előtt!

Csomómentesre keverjük ki a tésztát, használjunk botmixert segítségül!

Ne idegeskedjünk, az első mindig leragad, az a szakácsé 🙂

Ne spóroljunk egy jó palacsinta sütőre beruházni, megtérül az ára!

A palacsinta sütésekor a kikevert palacsinta tésztát egy merőkanál segítségével a forró, olajozott serpenyőbe öntjük, majd egyenletesen eloszlatjuk. Amikor az alsó oldala megsült megfordítjuk, majd a készre sült palacsintánkat egy tálra csúsztatjuk. Bátrabbak a fordítást dobással is megcsinálhatják, de ha bármilyen konyhai eszközt veszünk segítségül, az se von le a gasztronómiai értékéből.

 

Szerző: Bakos Andrea
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Bakos Andrea receptjei
Saját weboldala: http://oromkonyha.hu