Epres-túrókrémes alagút
Már nincs túl sok idő vissza az idei eperszezonból, ezért minden egyes süti, amit még el tudunk készíteni egy kis eper felhasználásával, igazi kincsként ragyog vissza a tányérról.
Van egy jó hírem, ezt a sütit nem kell sütni, szóval nagy melegben sem lehet kifogással élni az elkészítése ellen! Pár szó a tartalomból: kekszalap, tejszín, túró, mascarpone, eper. Nem is ragozom tovább, ugye mindenki kér(ne) egy szeletet belőle?
25 dkg darált keksz
12,5 dkg vaj
1 dl tej
Hozzávalók a túrós réteghez:
2 dl tejszín
1 cs Expressz zselatin
25 dkg mascarpone
7 dkg porcukor
25 dkg áttört túró
1 szál vaníliarúd kikapart magjai
Hozzávalók az eperzseléhez:
15 dkg eper
1 dl víz
2 púpos tk őrölt zselatin
Elkészítése:
1. Először a kekszalapot készítjük el. Ehhez egy tálba mérjük a darált kekszet és elmorzsoljuk benne a (hideg!) vajat, majd a tej segítségével formázható tésztává gyúrjuk. Egy püspökkenyérformába belehelyezünk fol-packot úgy, hogy mind a 4 oldalán kissé lógjon ki a széle. Ebbe egyenletesen nyomkodjuk bele a tésztát, majd tegyük a hűtőbe.
2. A tejszínt félig verjük fel, majd adjuk hozzá az expressz zselatint és verjük kemény állagúra, utána adjuk hozzá a mascarpone-t, a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és az áttört túrót. Jól elkeverjük, majd a kekszalapra halmozzuk és egyenletesen elsimítjuk.
3. Egy kis lábosban langyosra melegítjük a vizet és hozzáadjuk a zselatint, folyamatos kevergetés mellett forralásig hevítjük, majd levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra visszahűlni. Az epret egy botmixer segítségével pürésítjük, majd hozzáadjuk a kihűtött zselatint, alaposan elkeverjük és egyenletesen a túrós krém tetejére öntjük. 3-4 órára a hűtőbe tesszük dermedni, azt követően is hidegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
Szerző: Harcos Csilla