Nektarinos túrópite
A vasárnapi menüsor desszertje volt a család szerint a nap fénypontja. Omlós csokis pite alapon frissítő túrókrém, karamellizált nektarin, végül egy kis csokis tészta reszelve. Némi harcot kellett vívnom, hogy a fotó megszülethessen, mert már a délelőtt folyamán, jóval a leves előtt meg akarták bontani a pitét. Én győztem, így megszülethetett ez a bejegyzés, képekkel illusztrálva.
Fogadjátok sok szeretettel!
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
7 dkg cukor
2 e.k. kakaópor
1 tojás sárgája
1 e.k. hideg víz
Hozzávalók a túrós réteghez:
70 dkg túró
15 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
2 tojás fehérje
2 tojás sárgája
3 e.k. búzadara
Hozzávalók a gyümölcs réteghez:
3 db nagyobb piros nektarin (kemény)
3 e.k. barna nádcukor
2 e.k. fahéj
Elkészítés:
1. Először a tésztának állunk neki. Keverjük össze a lisztet a sót, a kakaóport és a cukrot. Ebbe morzsoljuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és gyúrjuk össze és fél órára tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon.
2. A töltelékhez a tojásfehérjét félkemény habbá verjük. Egy másik tálban a túrót, cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és a tojást kikeverjük. A robotgép legalacsonyabb fokozatával hozzáadagoljuk a túrós masszát a felvert tojásfehérjéhez, végül belekanalazzuk a búzadarát is.
3. A nektarinokat (hámozás nélkül) apró kockákra vágjuk. Megszórjuk a nádcukorral és a fahéjjal, alaposan összeforgatjuk és forró serpenyőben folyamatos keverés mellett pár perc alatt karamellizáljuk. Ha szép aranybarna színe lesz, akkor húzzuk le a tűzről.
4. A hűtőben pihentetett tésztánkat 3/4 – 1/4 arányban elosztjuk és a nagyobbik részt egy nagy lyukú sajtreszelővel belereszeljük a pite formába. (Ha nem szilikon formával dolgozunk, akkor előtte vajazzuk és lisztezzük ki a formát!) Kicsit megnyomkodjuk, majd rákanalazzuk a túrókrémet és a karamellizált gyümölcsöt, végül a megmaradt tésztát ráreszeljük a gyümölcsrétegre tetszőleges formában.
Szerző: Harcos Csilla
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Harcos Csilla receptjei
Saját weboldala: hhttp://etkek-vetkek.blogspot.hu