Csokis churros
Az idei első édességnek egy méltán népszerű égetett tésztájú fánkot, a churros-t választottam egy kis mártogatós csokiszósszal. Brutális kalóriabomba, szóval csak csínján vele, bár az biztos, hogy nehéz lesz megállni egy-két darabnál, mert kifejezetten eteti magát… Magam is meglepődtem, hogy milyen gyorsan elkészíthető, az alapanyagok asztalra helyezésétől kezdve 30 percen belül már tunkolhatjuk is a fánkocskákat! 🙂
Hozzávalók a churros-hoz:
3 dl víz
15 dkg vaj
1 kk só
2 ek cukor
20 dkg liszt
2 db tojás
kb. 3-4 dl étolaj a sütéshez
a hempergetéshez: 3 ek cukor+1 kk fahéj
Hozzávalók a csoki mártogatóshoz:
2 dl habtejszín
15 dkg étcsoki
1 kk fahéj
2 ek cukor
Elkészítése:
1. A tésztával kezdünk, ehhez egy edénybe feltesszük forrni a vizet, ha felforrt hozzáadjuk a sót és a cukrot, végül a vajat. Ha teljesen homogén lesz, akkor lehúzzuk a tűzről és beleöntjük a lisztet, majd folyamatosan addig keverjük, míg a tészta szépen elválik az edény falától. Ekkor ráütjük a tojásokat és alaposan eldolgozzuk. Majd félretesszük egy kicsit hűlni és addig elkészítjük a mártogatóst.
2. A habtejszínt közepes lángon elkezdjük melegíteni és még forrás előtt hozzáadjuk a kisebb kockákra aprított étcsokit. Amikor már egynemű a szósz, akkor hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot. Jól kikeverjük és levesszük a tűzről. Kisebb poharakba öntjük és félretesszük.
3. A kihűtött tésztát egy habzsákba nyomjuk és forró, bő olajban pár perc alatt kisütjük. Nem érdemes egyszerre sok csíkot nyomni a serpenyőbe, hogy sütés közbe ne ragadjanak össze. Ha megsült, akkor itassuk le róla a felesleges olajat és még forrón hempergessük meg fahéjas cukorban. A korábban pohárkákba öntött csokiszósszal fogyasszuk. 🙂
Jó étvágyat!
+1 tipp: Ha az eredeti spanyol churros formát szeretnénk elérni, akkor a habzsákba tegyünk egy csillag formájú kinyomót. Én azt most hirtelen nem találtam meg, így csak simán levágtam a habzsák végét és hengereket sütöttem. Hozzátenném, hogy ez semmit nem vont le az ízéből… 🙂
Szerző: Harcos Csilla
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Harcos Csilla receptjei
Saját weboldala: hhttp://etkek-vetkek.blogspot.hu